Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Wandelen aan de zoom van de Hunsrück

DSCF2277De Hunsrück - ten zuiden van de Moezel en Saar -  heeft me nooit zo aangesproken. Een laag gebergte met veel bos en weinig variatie. Althans dat was mijn indruk als ik met de auto zuidwaarts reed en over de autobahn de Hunsrück doorkruiste. Na een kort verblijf in Saarburg aan de rand van dit laaggebergte denk ik er iets anders over.

Lees meer...

Het godverlaten oord Ramasaig. Wandelen in Schotland

DSCF2151“The BBC weather forecast?”. Onze tafelgenote verslikt zich bijna in haar sandwich met jam. “Die is niet te vertrouwen. Een op London gericht weerpraatje”. Het instituut BBC hoeft in Schotland op niet al te veel waardering te rekenen. Althans zo lijkt het tijdens ons ontbijt in de B&B. Nou is het weer voorspellen niet zo moeilijk in Schotland, zo beweren velen. Het regent er om de haverklap. Maar vanochtend breekt de hemel open.

Lees meer...

Op de grens van Afrika en Europa

DSC 4370Palermo is een ongelofelijk rijke stad, waar de armoede onlosmakelijk deel van uitmaakt. Het rijk zijn verwijst naar de historie, culturele monumenten en het straatleven, het arm zijn naar het zichtbare verval en de vele arme bewoners, waaronder talloze migranten.

Lees meer...

Op populaire hoogte in Duitsland

Berchtesgader Land 5Badend in het zweet bewandelen we de Wimbachgries. De zon schijnt onbarmhartig, de temperatuur ligt ver boven de dertig graden, maar niet veel wandelaars laten zich hierdoor afschrikken. Het Berchtesgadener Land telt aardig wat bultige uitdagingen, maar het is er wel druk op de bekende wandeltrajecten.

Lees meer...

Wijk af van de stroom en bezoek Skrova

DSC 4125 - kopieVijf  jonge mannen slenteren voor ons uit. Ze waren op dezelfde veerpont die ons naar Skrova bracht. Vermoedelijk Oost-Europese jongens die seizoenswerk doen in de Noorse visserij. Het eiland Skrova leeft van de visserij, vooral van de walvisvangst. Het seizoen start in juni. Op een houten platform bij de haven staat een harpoen, een duidelijk statement.

Lees meer...

Het Rome van Nero, de bisschop en kapucijner botten

DSC 3547Het Vaticaan, de Trevifontein, Bocca della Veritá of de Spaanse Trappen. Iedereen die Rome bezoekt, heeft wel een van deze trofeeën op zijn lijstje staan. Rome heeft zo ontzettend veel te bieden. Welke plekken in hartje Rome komen niet op ieders reisagenda voor? Op de mijne ontbraken de volgende drie niet.

Lees meer...

Grijs Wieringen, meer dan rechttoe rechtaan

Stroe 2Het is grijs boven het vlakke Wieringen. In het zuiden schijnt de zon en vieren de zuiderlingen Carnaval. Wat doe ik hier in hemelsnaam? Een koude wind waait strak uit het noordoosten. De elzen en essen kijken langs de rechte weg dezelfde kant op. Het lijkt wel of ze gebukt gaan onder het eeuwige gedram van de zeewind.

Lees meer...

Wandelen in Japan

Wandelen in Japan 9Japan is een echt wandelland. Japanners wandelen graag en vooral met velen. Tot de bekendste wandelingen horen de beklimming van de heilige Fuji-san en de 88-tempelswandeling op het eiland Shikoku. In de zomermaanden is er op de vulkaan Fuji geen houden meer aan. Duizenden Japanners en ook buitenlanders zigzaggen ophoog om de top te bereiken.
De mogelijkheden, ook op voor buitenlanders minder bekende wandelroutes, zijn legio. Wij maakten verschillende (halve) dagwandelingen op Midden-Honshu.

Lees meer...

Hemels licht in Chartres

DSC 1627
Vijf uur in de file op de Périphérique van Parijs. Vijf uur chagrijn, verveling en stekende pijn in mijn rechterbeen van het voortdurend remmen en gas geven. De wegen zitten potdicht. De stemming is beneden peil, de bestemming is de kathedraal van Chartres. “Die moet je gezien hebben”, volgens mijn schoonfamilie die vol van Frankrijk is. Is dat het waard?

Lees meer...

Uitbuiken tussen de wijngaarden

Altenahr 5Niet zo ver over de grens liggen talrijke prachtige bestemmingen, die goed in één dag bezocht kunnen worden. Het Ahrtal, op ruim een uur en twintig minuten autorijden van Venlo, is zo’n bestemming. Wandelen, fietsen, wijn en uitbuiken, een mooie kwartet in een fraai door de rivier de Ahr uitgesleten dal, ingepakt in een middelgebergte met heel veel wijngaarden.

Lees meer...

Kamptal: in de schaduw van het werelderfgoed?

Kamptal 2

Niederösterreich is voor veel Nederlanders een brug te ver. Onbekend, te vlak, te ver? De Oostenrijkse Alpen trekken meer landgenoten dan het oostelijk deel van het land. Voor liefhebbers van wijn, wandelen en burgerlijke cultuur valt in Niederösterreich een wereld te ontdekken. Het Kamptal is op het eerste gezicht zo’n doorsnee gebied uit het oosten van Oostenrijk. Een bezoek kan echter voor veel genoegen zorgen.

Lees meer...

De illusie van Montalbano

Montalbano1Commissario Montalbano is een populaire Siciliaanse politiecommissaris met het hart op de juiste plaats, die graag onconventionele beslissingen neemt. De KRO heeft, als omroep met een naam op het gebied van detectives, de boot gemist door deze tv-serie, die de RAI sinds 1999 produceert, niet uit te zenden. Het Sicilië van Montalbano is schoon, vrij van kamikazerijders in het verkeer en fantastisch mooi.

Lees meer...

De glijbaan van Ticino

MadonnadelSasso1De eerste keer dat ik via de snelweg na de verstikkende Gotthardtunnel het Zwitserse kanton Ticino binnenreed, voelde ik me steeds lichter worden, naarmate ik zuidelijker kwam. De Alpentoppen reikten niet meer zo hoog, de naaldbossen maakten plaats voor kastanjebossen, de zon scheen volop en ik had het gevoel op een glijbaan naar beneden te glijden.

Lees meer...

De waanzin bezoeken

DSC 0447Een plastic klaproosje dat in een voeg van een grafsteen is geduwd, weerstaat de regen en wind. Bijna honderd jaar geleden vond in de Belgische IJzerstreek een zinloze, mensonterende oorlog plaats met een omvang die het normale verstand te boven gaat. Het huidige Ieper is een stad die sommige Britten destijds eigenlijk niet wilden.

Lees meer...

De ziel van Sicilië

Adrano1Als volstrekte vreemden komen we aan op Catania Airport, letterlijk onder de rook van de Etna. De vulkaan hoest vandaag en de as en rook gooien het vluchtschema danig in de war. De volgende dag hebben we afspraken met tantes, nichten, neven en oomzeggers. Geen van allen kennen we, hebben we ooit eerder gezien. Na acht dagen is het ons volstrekt duidelijk dat ‘la famiglia’ en ‘mangiare’ de pijlers van de Siciliaanse ziel zijn.

Lees meer...

Imposantheid aan de Elbe

DSC 9948Het nationale park Sächsische Schweiz geeft zich vandaag niet zo maar gewonnen. De klim naar de imposante zandstenen rotsen is steil, er moeten vele honderden traptreden genomen worden en de nevel belemmert het door brochures bejubelde uitzicht. Pas terug in het Elbedal laat de nevel iets meer toe: in de verte tekenen zich de enige Duitse tafelberg en de beroemde rotsformatie Bastei zich af.

Lees meer...

Verruigd eiland waar huif- en elektrokar rijden

DSC 9798“Een jongensdroom”, hoor ik een man naast me vertellen tegen een echtpaar. “Als jongen wilde ik hier al naar toe, maar het is er tot nu toe nooit van gekomen”. Tot zeven jaar geleden was een Tiengemeten een eiland in het Haringvliet waar slechts zeven boerenbedrijven de dienst uitmaakten. Het eiland is inmiddels ontboerd en tot natuurontwikkelingsgebied gemaakt. De natuur en recreatie zouden de boventoon gaan voeren. Natuurmonumenten vormde Tiengemeten om tot een natuureiland. Tijd om er een kijkje te gaan nemen.

Lees meer...

Contrastrijk eiland aan de Oostzee

DSC8843Wie over de vrijwel lege Autobahn in Mecklenburg naar het Oostzee-eiland Rügen snelt, komt in een bijna Zuid-Scandinavische wereld terecht: een liefelijk heuvelachtig landschap, oude witte en her en der gekleurde villa’s in stadjes, frisse en opgewekte badplaatsen en kalkkliffen. Het Duitse eiland behoorde ooit in een ver verleden aan Zweden toe. De oude betonnen flats en het monsterlijke betonnen ‘Kraft durch Freude’-gebouw langs het strand bij Prora herinneren aan een moeizame recente geschiedenis.

Lees meer...

Uitgestelde voorjaarsgenoegens

BollenveldenWe hebben lang moeten wachten op het voorjaar in Nederland. De winterkoude plantte zijn klauwen stevig vast in maart en april. Iedere opstekende vreugde over een aangename voorjaarstemperatuur, werd onbarmhartig weg ‘geklauwd’. 

Lees meer...

Levada's, bloemen en wandelen

DSC 5383

Het eiland Madeira is een wandelparadijs, maar je moet vaak wel enige durf hebben. Dit vulkanische eiland is één van de zuidelijkste stukjes van Europa, gelegen op ruim 600 km voor de Noord-Afrikaanse kust. Steil, hier en daar dramatisch indrukwekkend landschap en smalle wandelpaadjes.

 

Lees meer...

Een 'pratscherige' wandeling

DSC 4975Ik glijd bijna uit in de zware modder van het Zuid-Limburgse landschap. In de verte gloort de toren van de kerk van Mechelen. Het is nat en de kleine wandelpaadjes zijn bijna onbegaanbaar. Een eldorado voor ploeteraars en stoerpraters in wandelcafés, een vanzelfsprekendheid voor wandelfanaten en een hel voor zondagwandelaars.

Lees meer...

Kapen

Cabo de Sao VicenteKapen zijn uitersten. Ze liggen vaak een behoorlijk eind van de beschaafde wereld af. Kapen trekken behalve toeristen, ook uitzonderlijke mensen aan. Mensen die geïnteresseerd zijn in uitersten. De Noordkaap in Noorwegen wordt min of meer gespiegeld door de Kaap Sint-Vincent in de Portugese Algarve, ook al komt de Punta de Tarifa in Spanje daarvoor misschien eerder voor in aanmerking. Maar net zoals de Noordkaap niet het meest noordelijke punt van het Europese continent is, is de Kaap Sint-Vincent ook niet het meest zuidelijke punt.

 

Lees meer...

Voor de fijnproever: Noord-Hongarije

 IrotaHongaren gaan, volgens een in Hongarije residerende Nederlander, ruwweg maar naar drie plekken op vakantie in eigen land: Boedapest, het Balatonmeer en de poesta. Of dit waar is weet ik niet. Het zijn wel de bekendste locaties van dit Midden-Europese Land. Wie met de trein of auto Hongarije doorkruist, merkt al snel waarom dat zo is. Een belangrijk deel van dit land is agrarisch, vlak en oogt wat saai. Het noorden vormt een uitzondering hierop. Het is een enigszins vergeten en afgelegen hoek, waar bezoekers tegen lieflijke verrassingen aanlopen.

Lees meer...

Uitbundig Beieren

Kijkje door schermbloemigen
In Beieren lijkt alles uitbundig. De Alpenflora explodeert er in juni, het pastorale berglandschap verheft zich zwaarwichtig, het krioelt er van de uitgesproken religieuze voorwerpen, de gastronomie is aan de bewoners af te zien en ook de plaatselijke gewoonten zijn niet te missen.

Lees meer...

De tegenstellingen van het Moezeldal

DSC 2090Wie zijn vooroordelen over Duitsland wil handhaven, moet in het hoogseizoen naar Cochem in het Moezeldal toe! Hoempapa muziek, afgeladen passagierschuiten, kunstbloemen in opgeruimde hotels, overvolle terrassen met halve liters bier drinkende gasten, goedkoop eten met gebonden sauzen en schnitzels, volop slenterende dikbuikige mensen en opdringerige Mercedessen en Audi’s. En daartussen Nederlanders, nauwelijks te onderscheiden van Duitsers. Maar de Moezelstreek heeft meer te bieden: stevig klauterwerk op de dalhellingen, heerlijke droge Rieslings, vriendelijke bediening en gastvrijheid, rustige dorpjes en wandelpaden, prachtige uitzichten, sfeervol avondlicht op de rivier en veel kastelen en vakwerkhuizen.

Lees meer...

Op de berg kun je de inhoud overslaan

OmgevingVezelay

Wie in de eerste week van mei ’s ochtends de berg in Vézelay opsjokt, ondergaat Frankrijk op z’n best. De hordes toeristen ontbreken nog, de bakker is open en de souvenirwinkeltjes moeten nog openen. Het terrasje voor de basiliek is een ideale plek om het komen en gaan van pelgrims, wandelaars en toeristen gade te slaan.

Lees meer...

Nieuw-Zeelandse topwandeling: Tongariro Alpine Crossing

Tongariro2De Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland staat bekend als één van de mooiste dagwandelingen ter wereld. Dat schreeuwt niet alleen de toeristenbranche, ook National Geographic plaatst de plek hoog op zijn lijsten. De bergwandelroute kan eigenlijk alleen bij goed weer gemaakt worden en dat is het niet vaak rondom de vulkaan Mount Ngauruhoe, beter bekend als Mount Doom uit de kaskraker The Lord of the Rings.

Lees meer...

Een boeiende uithoek

Rolduc te Kerkrade

Kerkrade is een boeiende uithoek van Nederland: het mijnverleden, de geforceerde scheiding met Herzogenrath in 1816, de grensgeschiedenis, het pittige dialect (Kirchröadsjer Plat), het enorme abdijcomplex Rolduc en enkele aardige spoorlijntjes.

Lees meer...

Niet om het nepkasteel

Mount Cook

Nieuw-Zeeland heeft vele gezichten. Al die gezichten zijn ergens anders op de wereld ook wel te vinden. Het Nieuw-Zeelandse landschap is beslist niet uniek in de wereld. Wat het land zo bijzonder maakt, is dat het zoveel verschillende magnifieke landschappen in zich verenigt.

Lees meer...

 Canadezen op de Schneeberg

Elzas__1De Elzas is een verrassend gebied. Talloze dorpen met vakwerkhuizen in allerlei kleuren - wit, rood, blauw, groen - en oude kerken bekronen de hellingen van de stevige heuvels. De dorpen delen de hellingen met de vele wijngaarden, die in herfst het landschap met hun verkleurde bladeren een extra dimensie geven.

Lees meer...

Laatste foto's