Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Het 'Toscane' van Noord-Italië

Langheweblog1De heiigheid geeft de Langhe een geheimzinnige sluier. Op de heuveltoppen verrijzen de middeleeuwen. Een uitgestrekte deken van monoculturen met wijnranken als ontelbare dekenpluisjes. Na de saaie eentonigheid van de rijstvelden in de Povlakte verheft de hemel zich in het oogverblindende heuvellandschap van de Langhe.

Het zachte avondlicht raakt de heuveltoppen van het wijnlandschap van de Langhe in Noord-Italië. Krekels en de koekoek vormen het koor in de schemer, soms bijgevallen door klokkengelui. De koekoek profiteert van de gekraagde roodstaarten, die in de wijnstreek huizen als vinken in Nederlandse parken. Wielewalen, nachtegalen, hoppen en bijeneters zijn de steentjes in de schitterring van de Langhe. Kasteeltjes, Saracenentorens, kerken, palazzo’s en kloosters staan als miniatuurblokjes op de heuvelrondingen. Ze doorbreken samen met de hazelnootplantages en bosschages met bloeiende acacia’s de verrassend mooie monotonie van de ontelbare wijngaarden. De vage, besneeuwde Alpentoppen aan de einder markeren de grenzen van dit onwerkelijke filmlandschap. Wijnboeren laten een stofpluimpje achter zich bij het bewerken van de wijngaarden. Wijnazienda’s en cantina’s liggen verspreid tussen de velden met druivenranken. Bij het passeren van een wijnboerderij vallen soms de kapotte waterleidingen en afgebladderde verf op. Proberen de talloze keffers wandelaars uit de buurt van het beginnende of voortschrijdende verval te houden? Ook bij goed onderhouden wijnhoeves slaan de honden achter de hekken en heggen aan. Een repeterend patroon voor wandelaars. Langheweblog2
Wie genoeg heeft van dromen in het haast Toscaans aandoende Piemontese landschap kan de vele eetwinkeltjes, terrasjes of cafeetjes proberen. Wijn, chocolade, gelateria’s en lekkernijen in overvloed.
Weldadige overvloed is de beste aanduiding voor de Langhe. De meeste automobiele Nederlanders laten het gebied naast of achter zich liggen als ze op weg zijn naar Toscane. Dat is jammer en onterecht. In het voorseizoen is het hier stil en aangenaam. In de zomermaanden slaat de hitte toe, in het najaar verdringen de wijnliefhebbers zich hier. Dan zwijgen de wielewalen en nachtegalen.      

 

Laatste foto's