Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Niet om het nepkasteel

Mount Cook

Nieuw-Zeeland heeft vele gezichten. Al die gezichten zijn ergens anders op de wereld ook wel te vinden. Het Nieuw-Zeelandse landschap is beslist niet uniek in de wereld. Wat het land zo bijzonder maakt, is dat het zoveel verschillende magnifieke landschappen in zich verenigt.

Italiaanse stranden, IJslandse vulkanen, Noorse bergen, Engelse heuvels, Zwitserse gletsjers en meren, Franse en Ierse kusten, Nederlandse wadden, Hongaarse grasvlakten. Nieuw-Zeeland biedt een toerist waar, waarvoor hij door heel Europa heen moet reizen, wil hij min of meer hetzelfde zien. Maar in Europa treft hij geen overweldigende sterrennachten van het zuidelijk halfrond aan, of albatrossen, pinguïns en zeeleeuwen. Rondvliegende en vrij levende papegaaien ontbreken eveneens in Europa. Ook varenbomen en weldadig gematigd regenwoud met epifieten zal een reiziger vergeefs op het oude continent zoeken.

Stewart_IslandWie historie en cultuur zoekt, moet niet naar Nieuw-Zeeland gaan. Een bewoonster van het Otago Peninsula moest niks hebben van het enige kasteel dat het land van de Kiwi’s rijk is. Ze vond Larnach Castle uit 1871 een nepkasteel, dat hoge prijzen rekent. De Kiwi’s (Nieuw-Zeelanders) proberen veel wat enkele tientallen jaren oud is al van het label ‘historie’ te voorzien. Een uit natuursteen opgetrokken kerkje uit 1935 aan Lake Tekapo trekt minstens zo veel toeristen als de middeleeuwse Domkerk van Utrecht. Enkele Victoriaanse gebouwen zijn grofweg het enige dat Nieuw-Zeeland te bieden heeft aan historische architectuur, waaronder het zeer fraaie station van Dunedin. Oude sepiakleurige foto’s decoreren veel woonhuizen van blanke Kiwi’s. Ze koesteren hun jonge geschiedenis en willen duidelijk maken dat zij ‘roots’ in het land hebben, dat door de Nederlander Abel Tasman als eerste blanke werd gezien. De Maori’s woonden toen al eeuwen op de eilanden. Hun geschiedenis, die er vooral een is van mondelinge overlevering, is moeizaam terug te vinden. Wie alleen van geschiedenis of cultuur houdt, kan dus beter wegblijven uit Nieuw-Zeeland, dat vooral baadt in een weelde van overdadige natuur en landschappen. De zintuigen van buitenlandse reizigers krijgen in dit land geen rust. Wie Nieuw-Zeeland na enkele weken of maanden verlaat, moet thuis tot rust komen van alle overweldigende natuurlijke indrukken.

Laatste foto's