Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Contrastrijk eiland aan de Oostzee

DSC8843Wie over de vrijwel lege Autobahn in Mecklenburg naar het Oostzee-eiland Rügen snelt, komt in een bijna Zuid-Scandinavische wereld terecht: een liefelijk heuvelachtig landschap, oude witte en her en der gekleurde villa’s in stadjes, frisse en opgewekte badplaatsen en kalkkliffen. Het Duitse eiland behoorde ooit in een ver verleden aan Zweden toe. De oude betonnen flats en het monsterlijke betonnen ‘Kraft durch Freude’-gebouw langs het strand bij Prora herinneren aan een moeizame recente geschiedenis.

Voor de wind
De horizonten wisselen elkaar snel af op Rügen. Zeilbootjes voor de kalkkliffen op zee, vriendelijk ogende dorpjes met een torenspits boven de einder, golvende reusachtig uitgestrekte graanvelden - een overblijfsel van de DDR-landbouwpolitiek -, ‘Bodden’-landschappen (een ‘Bodden’ -Nederlands: haf - is een lagune die door een landtong van de zee is afgesneden), lange stranden, excursieboten die in de verte langs de Köningsstuhl varen, een vuurtoren op de noordelijke kaap, tientallen fietsers op de dijk die over de rietlanden uitkijken of een dicht kilometerslang beukenbos boven op de kalkkliffen. DSC8806Het gaat Rügen voor de wind. De toeristen, die het eiland volop hebben ontdekt, brengen flink wat centjes binnen. Nederlanders zie je nog niet zo veel op het eiland, het zijn vooral Duitsers en enkele Scandinaviërs die er komen. Vooral in de badplaatsen kan het op warme dagen goed druk zijn. Fietsers en wandelaars zullen daar minder last van hebben, er is ruimte zat op het eiland. Al aan het begin van de 19e eeuw kwamen de eerste gefortuneerde toeristen naar het eiland om te badderen. Veel historische huizen in de bad- en strandplaatsen zoals Binz en Sellin zijn goed opgeknapt en er is ook veel nieuwbouw gekomen na de ‘Wende’. Van de dramatische onteigening van hotels, pensions en winkels door de DDR-regering in 1952 en de daarop volgende ineenstorting van het Oostzeetoerisme heeft het eiland zich wonderbaarlijk hersteld.

Het contrast
Op verschillende plaatsen staan nog grauwe woonflats, waar mensen in trainingspakken buiten op de gazons of op bankjes een sigaret roken en een flesje bieren drinken. Sommige flats hebben een vrolijke kleur gekregen om de eentonige betonnen kleurloosheid te breken. DSC 8793
Het meest maniakale gebouw op Rügen is het kilometerslange KdF-Seebad bij Prora, een project van de Nazi’s dat aan meer dan twintigduizend arbeidersgezinnen een vakantie aan zee moest bieden. Het kolossale ‘Kracht durch Freude’-gebouw, dat nooit afkwam door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd later door het Rode Leger, de Nationale Volksarmee van de DDR en de Bundeswehr gebruikt. Tegenwoordig weten de autoriteiten zich niet echt goed raad met de kolos, waarin onder andere een museum is gevestigd. In dit zeer aardige ratjetoemuseum komt niet alleen de geschiedenis van het gebouw ruim aan de orde, maar ook de geschiedenis van het DDR-leger, DDR-motoren en nog een aantal curiositeiten.
Wie verder door wil dringen in de ziel van Rügen moet het contrast tussen de landschappelijk liefheid en het grauwe verleden tot zich nemen.

Meer foto's van Rügen.

Laatste foto's