Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Verruigd eiland waar huif- en elektrokar rijden

DSC 9798“Een jongensdroom”, hoor ik een man naast me vertellen tegen een echtpaar. “Als jongen wilde ik hier al naar toe, maar het is er tot nu toe nooit van gekomen”. Tot zeven jaar geleden was een Tiengemeten een eiland in het Haringvliet waar slechts zeven boerenbedrijven de dienst uitmaakten. Het eiland is inmiddels ontboerd en tot natuurontwikkelingsgebied gemaakt. De natuur en recreatie zouden de boventoon gaan voeren. Natuurmonumenten vormde Tiengemeten om tot een natuureiland. Tijd om er een kijkje te gaan nemen.

De bezoekers die met de vroegste pont van Nieuwendijk oversteken naar het “allerlaatste echte eiland in Zuidwest Nederland”, zoals Natuurmonumenten het eiland noemt, zijn op twee handen te tellen. Het zijn wandelaars, fietsers of gasten van de herberg. De grote stroom bezoekers komt om twaalf uur over met het veerpontje. Het is een klein circus bij de aanlegsteiger. Een huifkar met twee paarden gaat met toeristen over het eiland sjokken. Op een elektrokar hangt een bord waarop staat dat een oud rattenvanger zijn rondrijdiensten aanbiedt. Het Rien Poortvlietmuseum en een landbouwmuseum moeten er bij de ervaring en belevenis van de eilandnatuur nog een schepje boven opdoen. Voor kinderen is er een speciaal natuurdomein: Speelnatuur. Veel mensen lopen direct door naar het restaurant of het bezoekerscentrum. Informatie over het eiland is in het bezoekersinformatiecentrum moeizaam te vinden. Het zijn vooral aanbiedingen en aankondigingen die in het oog springen.DSC 9824 - kopie

“Dat is lang geleden dat ik hier iets aan heb gedaan”, verontschuldigt een man zich die zenuwachtig met zijn gehuurde verrekijker een vogel in het zicht probeert te krijgen. “Die steltloper met de rode poten is de tureluur”, wijst zijn buurman, die zich opwerpt als gids. Het groepje tuurt de plas af naar de eenden en steltlopers. Achteraan in de plas scharrelen twee kleine zilverreigers hun kostje bij elkaar.

De natuur is oogverblindend op Tiengemeten. Na enkele kilometers wandelen is vrijwel geen fietser of huifkar meer te bekennen. De geelkleurende Canadese guldenroedes voeren massaal de ruigtekruiden aan. De natuur is sterk aan het verruigen, hier midden in het Haringvliet. De distelknoppen ‘verharen’, wat het verruigingsgevoel nog versterkt. Een rietgorsvrouwtje houdt zich vast aan een wuivende rietstengel. Iets verderop staat een kudde Schotse Hooglanders, waarvan enkele in het water. In een weiland houdt een groepje paarden zich bij elkaar op. Het lijkt wel alsof ze de vliegen die hen plagen met elkaar willen delen. De dieren blijven rustig staan als ze voorzichtig benaderd worden door enkele wandelaars. De bramen zijn rijp en lekker. DSC 9781 - kopieOnderweg passeer ik akkers, struwelen, moerassige plassen en vogelkijkschermen. De enkele passanten zijn opgewekt en vermaken zich duidelijk. “Een prachtig eiland, waar de natuur iedere keer anders is”, vertrouwt een wandelaar me toe. Ik kan het alleen maar beamen.

Meer foto's van TiengemetenLaatste foto's