Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Imposantheid aan de Elbe

DSC 9948Het nationale park Sächsische Schweiz geeft zich vandaag niet zo maar gewonnen. De klim naar de imposante zandstenen rotsen is steil, er moeten vele honderden traptreden genomen worden en de nevel belemmert het door brochures bejubelde uitzicht. Pas terug in het Elbedal laat de nevel iets meer toe: in de verte tekenen zich de enige Duitse tafelberg en de beroemde rotsformatie Bastei zich af.

De tram brengt me voor deze wandeling diep het nationale park in. Deze lijn, de 19e-eeuwse Kirnitzschbahn, volgt vanuit het kuurplaatsje Bad Schandau een beekdal en eindigt bij een waterval. DSC 9941De wandelroute begint al meteen aardig te stijgen. Bij de Kuhstall volgt de eerste sensatie. Het pad daalt hier door een nauwe ‘Schlucht’ stevig naar beneden. De zware zandstenen rotsblokken laten maar een streepje daglicht toe. De trappen verdwijnen in de diepte. Beneden druipt de herfst van de bomen. Beuken en berken kleuren diep geel en de Amerikaanse eiken leveren ook hun kleurrijke aandeel. Her en der bieden struiken hun rode bladeren aan de toeschouwer aan. Vogels zijn nauwelijks te horen. Langs de bospaden staan volop paddenstoelen. De plaatselijke bevolking is wild op ‘Waldpilzen’, die in de restaurants op de menukaarten prijken als begeleiders van omelet en wildzwijn.DSC 9946

Weer gaat het omhoog, nu naar de Kleine en Große Winterberg. De bijna ontelbare trappen wentelen om een indrukwekkende rotspartij heen. De nevel staat turen in de verte en diepte niet toe. Bij de Große Winterberg is er gelegenheid om koffie te drinken. Hier stond in de 19e eeuw al een uitspanning om de eerste toeristen op te vangen, die van het uitzicht over het Elbedal kwamen genieten. In de DDR-periode onteigende de regering het restaurant en gebruikt het rode leger van de Sovjet-Unie het als verpoosplek. Het restaurant ligt op slechts enkele honderden meters van de Tsjechische grens die midden door het nationale park loopt. Het bospad naar beneden is geplaveid met zandstenen kopjes. Het plaveisel lijkt door het natte weer glibberig, maar mijn bergschoenen hebben voldoende grip op de ruwe stenen.

DSC 9960Beneden in het Elbedal krijg ik tijdens een korte opklaring voor het eerst even zicht op de tafelberg en de rotsformatie Bastei. Het schaarse scheepvaartverkeer bestaat uit een enkel toeristenbootje. De Elbe heeft een machtig dal uitgeslepen. De beboste wanden van de hellingen gaan bijna recht omhoog. Bovenop laten de rotskoppen zich duidelijk zien. In de bomen aan de oever hangt hier en daar plastic afval. Herinneringen aan een woeste rivier, toen de waterstand in de rivier in 2010 een dramatische hoogte bereikte.

De Saksen hebben gelijk: het nationale park Sächsische Schweiz is één van de mooiste gebieden van Duitsland.

 

Laatste foto's