Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Kamptal: in de schaduw van het werelderfgoed?

Kamptal 2

Niederösterreich is voor veel Nederlanders een brug te ver. Onbekend, te vlak, te ver? De Oostenrijkse Alpen trekken meer landgenoten dan het oostelijk deel van het land. Voor liefhebbers van wijn, wandelen en burgerlijke cultuur valt in Niederösterreich een wereld te ontdekken. Het Kamptal is op het eerste gezicht zo’n doorsnee gebied uit het oosten van Oostenrijk. Een bezoek kan echter voor veel genoegen zorgen.

Het Kamptal, ruim zeventig kilometer voor Wenen en iets ten noorden van de Donau, is vergeven van de wijncultuur. Een bodem met gneisgesteente en löss, heuvels, warme dagen en frisse, winderige nachten zorgen voor goede condities voor de druiventeelt. Het landklimaat is hier nog niet zo streng; er valt niet al te veel sneeuw en de vorst houdt zich in. In deze kleine regio benutten de wijnboeren iedere vierkante meter voor wijngaarden. De Grüner Veltliner is de meest typische wijn uit het Kamptal: een droge, iets kruidige witte wijn.Kamptal 6
Wijnboer Josef Maier uit Grunddorf, die met zijn vier hectare wijngaarden tot de kleine ‘Winzers’ behoort, vertelt graag over zijn familiebedrijf. De laatste jaren merkt hij dat de wijndrinkers uit de omgeving vooral zijn jonge wijnen willen, die een frisse en fruitige smaak hebben. Hij zet zijn wijnen vooral af onder zijn b&b-gasten, de mensen uit de regio en Duitsers die zijn bedrijf kennen. Daarnaast produceert hij brandewijnen en likeuren, die keurig liggen opgeslagen in een net verzorgde wijnkelder. Het doet heel Oostenrijks aan.

De wijncultuur is hét handelsmerk van het Kamptal en dat zullen de toeristen weten!Vrijwel ieder dorp van betekenis heeft zijn eigen info- en vinotheek, waar de wijnboeren uit de omgeving hun wijnen aanprijzen en verkopen. Proeverijen, kunstwerken, cafés, speciale routes: alles staat in het teken van de wijn. In de ‘wijnstad’ Langenlois staat het Loisium, dat uitschreeuwt Europa’s leidende wijnervaringswereld (“Europas führende Weinerlebniswelt”) te zijn. Het is een hypermodern gebouw, waarin de bezoeker een idee krijgt hoe het wijnproces verloopt en hoe een wijnboer honderd jaar geleden leefde, opgeluisterd door de modernste presentatietechnieken. Grappig is het inbegrepen oude wijnhuis. Uiteraard zijn er gestileerde wijnkelders. De wijnwandelingen vanuit Langenlois of Schönberg zijn niet spectaculair, maar ze geven een prima indruk van het landschap.

Kamptal 1

Kamptal heeft van alles: leuke dorpjes, kastelen, abdijen en musea. Het is geen spectaculaire streek, maar wel een aardige regio met iets eigens, smaakvolle wijnen en vriendelijke mensen.
Wie meer landschappelijk vuurwerk wil, moet naar de Wachau rijden, dat vijftien kilometer verderop ligt. Dit wijngebied heeft hogere heuvels, een grotere bekendheid, een spectaculair uitzicht over de vlakte van de meanderende Donau, middeleeuwse dorpen en staat op de werelderfgoedlijst. Kamptal 5Erg mooi, vooral in de herfst, dat is zeker zo. Maar ook met bus- en scheepsladingen bezoekers, hogere wijnprijzen, marketingvriendelijkheid, een hoog Anton Pieckgehalte en een weinig persoonlijke benadering. Het Kamptal daarentegen is ietsjes gewoner met meer aandacht voor de bezoeker. Voor degenen die daar oog voor hebben.

 

Laatste foto's