Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Uitbuiken tussen de wijngaarden

Altenahr 5Niet zo ver over de grens liggen talrijke prachtige bestemmingen, die goed in één dag bezocht kunnen worden. Het Ahrtal, op ruim een uur en twintig minuten autorijden van Venlo, is zo’n bestemming. Wandelen, fietsen, wijn en uitbuiken, een mooie kwartet in een fraai door de rivier de Ahr uitgesleten dal, ingepakt in een middelgebergte met heel veel wijngaarden.

De autorit naar Altenahr, een wat Anton-Pieckachtig dorp in het Ahrtal, verloopt het gemakkelijkst Linksrheinisch via Venlo. In het Ruhrgebied kan er nog wel eens filevorming zijn, maar wie vroeg vertrekt heeft daar vaak geen last van. ’s Morgens is er meestal nog plaats op de parkeerplaats aan de rand van het dorp.Altenahr 2
Eerst een kop koffie met stevig Duits gebak op een terras, voordat we beginnen aan de ‘Rotweinwanderweg’. Deze gemarkeerde wandelroute start in Altenahr en eindigt ongeveer 35 km verderop in Bad Bodendorf. De route voert over de berghellingen door en langs de talloze wijngaarden. Rode wijn is het handelsmerk van het Ahrtal. Vanaf de berghellingen houdt de wandelaar vaak zicht op het venijnige riviertje de Ahr, dat door het romantische dal kronkelt. Het dal wordt in de richting van de Rijn steeds breder. Stroomopwaarts is het dal nauwer en indrukwekkender. We doen niet de hele route, maar lopen tot aan Ahrweiler, ruim 21 km. De wandelroute stijgt en daalt her en der soms pittig voor laaglanders. Het begin al aan de start met een stevig klimmetje naar de Burg Are, waar wandelaars al meteen getrakteerd worden op een magistraal uitzicht.

Altenahr 3In het dal liggen wakkere dorpen, waar de wijnrijkdom vanaf straalt: Mayschoß, Rech, Dernau en Walporzheim. Op een enkele bergtop pronken ruïnes van burchten. In Marienthal staan de resten van een kloostermuur. Tegenwoordig maakt dit relict deel uit van een wijngoed met restaurant en wijnwinkel. Geregeld struinen we door bossen, vaak begroeid met naaldbomen. Een rode wouw vliegt over het dal, manoeuvrerend met zijn ingesneden staart. In een wijngaard staat een groep mensen met wijnglazen in hun hand. Een bedrijfsuitje? 
Op sommige trajecten van de Rotweinwanderung is het druk, vooral stellen van middelbare leeftijd lopen hier kleine stukjes van de route. Het Ahrtal is een populaire bestemming onder Duitsers.
Overal zien we in de dorpen wijncafés, wijnwinkels en wijnhoeven. Bovendien passeren we vanaf Marienthal geregeld horecagelegenheden die direct aan de route ligt. Meer dan voldoende gelegenheid om op een terras bij te tanken. Het laatste stuk van de wandeling worden we begeleid door een magnifiek uitzicht over Ahrweiler. Na afloop van de wandeling nemen we de trein (Ahrtalbahn) terug naar Altenahr.

Wie na zo’n wandeling nog voldoende energie heeft, kan even een kijkje nemen bij de oudste wijnboerencoöperatie van Duitsland (1868), Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr. Hun wijnwinkel in Altenahr biedt talrijke streekwijnen  aan: wit, rosé, sekt, maar vooral diverse soorten rood. In Mayschoß heeft de coöperatie een wijnmuseum en sfeervolle wijnkelders.

Wandelen en wijn zijn een mooie combinatie, maar wel in deze volgorde. 

Laatste foto's