Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Het Rome van Nero, de bisschop en kapucijner botten

DSC 3547Het Vaticaan, de Trevifontein, Bocca della Veritá of de Spaanse Trappen. Iedereen die Rome bezoekt, heeft wel een van deze trofeeën op zijn lijstje staan. Rome heeft zo ontzettend veel te bieden. Welke plekken in hartje Rome komen niet op ieders reisagenda voor? Op de mijne ontbraken de volgende drie niet.

Midden in het oude Rome, vlak naast het Colosseum, ligt het paleis van keizer Nero, de Domus Aurea. Meer dan tien jaar is het Gouden Huis gesloten geweest, omdat er instortingsgevaar dreigde, de muren waren aangetast door vocht en de fresco’s in een erbarmelijke staat verkeerden. Na de zelfmoord van de impopulaire keizer Nero wilden zijn opvolgers alle herinneringen aan hem uitwissen. De nieuwe keizers ontdeden het paleis van bladgoud, zilver en mozaïeken, storten er aarde in en bouwden er thermen bovenop. Sinds kort zijn er in de Domus in de weekenden weer mondjesmaat georganiseerde rondleidingen. We treffen het: een enthousiaste archeologe leidt ons rond. Ze heeft er duidelijk plezier in, maar laat ook duidelijk merken dat het restauratiewerk nog lang niet klaar is. Het geld is op, het nieuwe drainagesysteem tegen het vocht werkt nog niet helemaal en de muurschilderingen behoeven dringend conservering. DSC 3718Steigers en stutpalen staan in verschillende gangen, afdekplastic wappert in de wind en schijnwerpers belichten het restauratiewerk. Het heeft wel iets: rondlopen in werk in uitvoering.

Is de kathedraal van Rome (nee, niet de Vaticaanbasiliek, die ligt niet op Romeinse bodem) de San Giovanni in Laterano, ook zo’n magneet? De kerk van de bisschop van Rome (ja, dat is de paus) staat prominent in de Wat & Hoe, maar er zijn niet zoveel bezoekers als in de meer centraal in de oude stad gelegen godshuizen. De kolossale façade en het ruimtelijke interieur zijn beslist een bezoek waard. Het wemelt er van de kunstwerken. De beelden van de apostelen houden mijn blik lang vast, omdat ze een almachtige dramatiek uitdrukken.DSC 3764 Het lijkt alsof ze direct vanuit het Nieuwe Testament in hun nissen zijn gaan staan.

De Santa Maria della Concezione is niet echt een kapucijner toetje. De monniken hebben de botten en schedels van hun voorgangers verwerkt in de versieringen van de crypte. Sommige skeletten zijn gehuld in pijen, andere verwerkt in kandelaren en andere decoraties. Het biedt een bizarre en ietwat morbide aanblik. Fotograferen is streng verboden, de kapucijnen verdienen het liefst zelf aan hun knekelcircus. De expositie over de geschiedenis van de orde is niet echt de moeite waar, maar de bezoeker moet zich er doorheen wurmen om de dodencrypte te bereiken.

Bekijk de fotoreportage in het maartse Rome.

Laatste foto's