Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Op populaire hoogte in Duitsland

Berchtesgader Land 5Badend in het zweet bewandelen we de Wimbachgries. De zon schijnt onbarmhartig, de temperatuur ligt ver boven de dertig graden, maar niet veel wandelaars laten zich hierdoor afschrikken. Het Berchtesgadener Land telt aardig wat bultige uitdagingen, maar het is er wel druk op de bekende wandeltrajecten.

Berchtesgader Land 7Bergwandelingen rond de Kehlstein, naar de Wimbachgries of de Blaueisgletscher behoren tot de populaire dagtrajecten in het alpiene zuidoosten van Beieren. De uitzichten zijn fenomenaal, de wandelpaden goed bewegwijzerd, soms is er een gondelbaan aanwezig en er zijn berghutten met heerlijke terrassen. Voor de doorsnee bergwandelaar die zich beweegt in het grijze gebied tussen de uitersten van wandelschuwe recreanten en alpine Draufgänger de ultieme voorwaarden om een onbekommerde dagwandeling in de bergen te maken. Wie wil de diepte van de Königssee niet zien?

Na de Wimbachgries kiezen we voor een bergwandeling in de luwte. De verhuurster van ons kleine zolderappartement raadt ons het gebied bij Hochzwarzeck aan. De bergen zijn hier niet zo hoog als de tweeduizenders even verder op, maar de uitzichten verdienen het predicaat koninklijk. We treffen hier twee kleine almhutten aan, waar melk en frisdrank verkocht worden. Een smal pad slingert door een dennenbos. We blijven driekwartier op dezelfde hoogte, wat na een stevige klimpartij als ontspannen voelt. Andere wandelaars komen we nauwelijks tegen. Die houden meer van tweeduizenders.Berchtesgader Land 8

De hittegolf duurt nu al een week. De volgende dag vertrekken we zeer vroeg om de route naar de Blaueisgletscher te bewandelen. Het is de noordelijkste Alpengletsjer, maar indruk maakt de sterk gekrompen ijsmassa nauwelijks. We dalen rond het middaguur naar beneden, terwijl nog steeds wandelaars zich moeizaam in het hete weer omhoog hijsen.

Berchtesgader Land 9“Haben Sie das Kehlsteinhaus schon gesehen?”, vraagt een Duitse passant. Voor velen is het voormalige theehuis van Adolf Hitler boven op de Kehlstein, een geschenk van de Nazi-partij ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn leider, een dagbestemming op zich. Het is bereikbaar per bus of te voet. “Nein”, zeg ik. “Het is te hoog”. Het ligt op 1834 m, ongeveer op dezelfde hoogten als andere plekken die we bewandeld hebben.

Laatste foto's