Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Op de grens van Afrika en Europa

DSC 4370Palermo is een ongelofelijk rijke stad, waar de armoede onlosmakelijk deel van uitmaakt. Het rijk zijn verwijst naar de historie, culturele monumenten en het straatleven, het arm zijn naar het zichtbare verval en de vele arme bewoners, waaronder talloze migranten.

De zon is onafscheidelijk deze december. De decemberzon verwarmt Palermo vrijwel iedere dag. Het is dit jaar een mooie maand om de hoofstad van Sicilië te bezoeken. Het straatleven ontplooit zich volop, de terrassen zijn druk bezet, terwijl er nauwelijks toeristen zijn.DSC 4264 De toeristische hoogtepunten van de stad, zoals de Palatijnse kapel en de kathedraal van Monreale, zijn uitermate goed te bezoeken. Je loopt er niet over de hoofden van de bezoekers. De restanten van de Normandische-Arabische periode kunnen in alle rust bekeken worden. De Palermitanen bereiden zich voor op Kerst en dat verhoogt de sfeer. Waar je ook loopt of kijkt, overal duiken historische kerken en palazzo's op.

In de nauwe straatjes vallen de vele migranten en vluchtelingen op. Sri Lankanen en Afrikanen proberen er een leven op te bouwen of verblijven er tijdelijk in afwachting van een doorreis naar het Europese vasteland. Bij een terras probeert een Afrikaan als offieuze parkeerwacht wat bij te verdienen. Hij houdt de geparkeerde auto's in de gaten, terwijl de eigenaren snel gebak bij de paticceria halen. Hij dirigeert de automobilisten de nauwe parkeerplekken in en uit en ontvangt daarvoor een fooitje.DSC 4319
De getuigen van het verval in Palermo zijn goed zichtbaar: slecht onderhouden monumenten en huizen, niet opgehaalde vuilnishopen vlak buiten het centrum, de vele bedelaars, de dagelijkse strijd om het bestaan en de verhalen over de nog steeds aanwezige maffia.

Palermo ligt op de grens van Afrika en Europa en dat is duidelijk merkbaar. Dat is er mede de oorzaak van dat de stad twee gezichten heeft: die van de rijkdom en van de armoede.

 

Laatste foto's