Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Wandelen aan de zoom van de Hunsrück

DSCF2277De Hunsrück - ten zuiden van de Moezel en Saar -  heeft me nooit zo aangesproken. Een laag gebergte met veel bos en weinig variatie. Althans dat was mijn indruk als ik met de auto zuidwaarts reed en over de autobahn de Hunsrück doorkruiste. Na een kort verblijf in Saarburg aan de rand van dit laaggebergte denk ik er iets anders over.

DSCF2282Saarburg is een stadje dat nog net niet overlopen wordt door toeristen. Het hobbelt er goed, er is voldoende keuze in restaurants (en gelukkig niet alleen de traditionele Duitse keuken) en er zijn leuke hoekjes. Een watervalletje, een halve burcht op een bult en een heuse stoeltjeslift zetten de puntjes op de i. Een geschikte uitvalsbasis voor wandelen in de omgeving.

De rivier de Saar heeft het land in de voorbije duizenden jaren goed onder handen genomen. Ze heeft zich flink in het landschap ingevreten en gezorgd voor grote hoogteverschillen. DSCF2286Dat maakt het wandelen her en der wel spannend. Rode zandsteenformaties, uitstekende rotskoppen en mooie vergezichten. De hellingen in de bossen kunnen zeer steil zijn. Wie dat wil ervaren moet het Kasteler Felsenpfad lopen. Het uitzicht bij Kastel-Staadt over het Saardal met de hermitage Klause is een klassieker. Niemand wil eigenlijk de beroemde Saarschleife missen, de haarspeldbocht van de Saar, die goed te zien is van het panoramapunt Cloef bij Orscholz. Op het moment dat we dat wilden doen, versperde ons een legertje verkeersregelaars de weg. Vrij baan voor een marathonevenement. De Cloef was niet bereikbaar.

DSCF2284Een zeer gevarieerde wandeling is de Mannebach 111. Het startpunt is een piepklein dorpje met een eigen brouwerij, Mannebach. De wandelroute kronkelt door bossen, langs watertjes en bosranden, door weilanden en druivengaarden, over veldwegen met onderweg mooie panorama’s. Je komt er nauwelijks andere wandelaars tegen. Na afloop vormt een koel glas bier een waardig Duits einde van een mooie wandeling.

Laatste foto's