Elio Pelzers

Reisjournalist en communicatieadviseur

Over Elio Pelzers

Elio Pelzers Lofoten1In één van de slaapkamers van mijn grootmoeders huis stond een grote secretaire. Hierin ontdekte ik als klein jongetje een Kingatlas en een boek over Europa met spaarplaatjes, waarop mensen in nationale klederdracht stonden. Als kind vroeg ik de mensen het hemd van het lijf over verre landen. Hoe meer ik vroeg, hoe verder weg ze kwamen te liggen. Mijn reislust was geboren.

Ik (1959) ben freelance reisjournalist. Verder werk ik als communicatieadviseur bij het Gelders Archief en fondsenwerver voor mijn projecten. Tussen en na mijn studies (onder ander Lerarenopleiding biologie en aardrijkskunde, Archiefschool, ISW Journalistiek, NIMA Communicatie) werkte ik onder andere in India en Zwitserland en bij het Nationale Park De Hoge Veluwe. Mijn belangstelling voor geschiedenis bracht mij in het archiefwezen. Hier heb ik me enige jaren bezig gehouden met het veiligstellen van het ‘groene’ culturele erfgoed: archieven van natuurbeschermingsorganisaties. Verder ben ik redacteur (geweest) van onder andere het vaktijdschrift Archos Magazine, het erfgoedtijdschrift Gelders Erfgoed en MijnGelderland. Ik gaf meer dan tien jaar les bij beroepsopleidingen in Amsterdam, Den Haag en Nijmegen, onder meer in archief- en communicatievakken.

EP-2Ik publiceer regelmatig over reisbestemmingen, natuur, cultuur en geschiedenis in allerlei media. Reizen blijft voor mij een grote fascinatie. Onbekende, opmerkelijke of onbeminde uithoeken trekken me, vooral ook dicht bij huis. In mijn reisgidsen komt regelmatig de relatie tussen Nederland en het land van bestemming terug. In Groenland zocht ik naar Nederlandse namen in het telefoonboek, in Tessin volgde ik het spoor van naar Nederland geëmigreerde schoorsteenvegers. Ik ben een speurneus, altijd op zoek naar nieuwigheden en het onbekende.

 

Laatste blog

Wandelen aan de zoom van de Hunsrück

DSCF2277De Hunsrück - ten zuiden van de Moezel en Saar -  heeft me nooit zo aangesproken. Een laag gebergte met veel bos en weinig variatie. Althans dat was mijn indruk als ik met de auto zuidwaarts reed en over de autobahn de Hunsrück doorkruiste. Na een kort verblijf in Saarburg aan de rand van dit laaggebergte denk ik er iets anders over.

Lees meer...

Laatste foto's